A while back, we wrote about Fraher & Findlay‘s inspired update of a Georgian home. Today, we’re sharing another project, a renovation of an old Victorian in Hackney, London, featuring a Japanese-inspired tsubo-niwa.

Tsubo is a unit of measure equal to the area of two tatami mats (about 3.3 square meters); niwa means garden. As a compound word, it describes a small courtyard garden—and that’s precisely what was added to the property to connect a new rear addition to the original building.

Inserting a classically Japanese feature into a classically European house may seem like an odd mismatch, but it somehow works—and nowhere is this more apparent than in the kitchen and dining areas.

Let’s take a tour.

Photography by Adam Scott, courtesy of Fraher & Findlay.

The kitchen and dining room are housed in the new rear extension of the home. To the left (just beyond the glass door) is the small courtyard (or tsubo-niwa) &#8
Above: The kitchen and dining room are housed in the new rear extension of the home. To the left (just beyond the glass door) is the small courtyard (or tsubo-niwa) “to help articulate a relationship between the existing house and the new architecture,” says Fraher & Findlay.
The cabinets were custom-made by the joinery experts at Oblique Furniture in London. The marble used for the countertop and backsplash was sourced from J&R Marble.
Above: The cabinets were custom-made by the joinery experts at Oblique Furniture in London. The marble used for the countertop and backsplash was sourced from J&R Marble.
The backyard is on the other side of the kitchen, directly across from the tsubo-niwa.
Above: The backyard is on the other side of the kitchen, directly across from the tsubo-niwa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here