What’s old is new—and, in this case, really quite of-the-moment. When Pam Williams wanted to make a change from her tired loft in the Pearl District of Portland, Oregon, she was thinking of moving—until she saw another unit in the building that had gotten the Jessica Helgerson treatment. Inspired, she decided to commission the Portland-based interior designer to overhaul the dated insides and re-fit the space to suit her needs.

Helgerson and Mira Eng-Goetz, the lead designer on the project, stripped the loft back to its original brick walls, then gave it a new shell: built-in furniture and storage in every room that provides flexibility and a sense of calm, even playfulness. The new space is finished in subtle washes of pale and grey—a bit pearl-like, fittingly enough.

Join us for a walk through the newly fashioned interiors.

Photography by Aaron Leitz, courtesy of Jessica Helgerson Interior Design.

The kitchen, with the entryway just behind, has glimpses of the old—red brick, an arched window—among the new, including a custom concrete countertop and sink by Cement Elegance. A whimsical mobile designed by GamFratesi hangs above the table.
Above: The kitchen, with the entryway just behind, has glimpses of the old—red brick, an arched window—among the new, including a custom concrete countertop and sink by Cement Elegance. A whimsical mobile designed by GamFratesi hangs above the table.
A counter-to-ceiling backsplash is made up of tiny, square-inch Japanese tiles, plus two inset niches for essentials.
Above: A counter-to-ceiling backsplash is made up of tiny, square-inch Japanese tiles, plus two inset niches for essentials.
The kitchen opens into the living room, at right. Williams gave away nearly all of her furniture as part of the process, &#8
Above: The kitchen opens into the living room, at right. Williams gave away nearly all of her furniture as part of the process, “except for the tulip dining chairs and the cute wicker chair in the bedroom,” Eng-Goetz says. “Pam already had these and they worked really well with our concept.” All of the other fittings were chosen by the design team.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here