casa FEVI is the result of a renovation and re-functionalization of a portion of the historic beam in the trapani countryside conducted by SOA – salvatore oddo architetto from july 2019 to december 2020. originally the building, which in the past was used for ancillary functions, did not present elements of architectural value and was distinguished from the rest by its lack of decoration and poor state of repair.

images by benedetto tarantino

 

 

salvatore oddo architetto‘s aim was to adapt the place to the contemporary needs of a young couple, establishing a new dialogue with the landscape. the architectural concept is placed in the wake of the construction tradition of the residences connected to agriculture in western sicily. the typological layout takes up the principles of courtyard buildings, such as beams and farms, thus grouping the volumes around a central open-air space that acts as a hinge to the various rooms.

this pink house in italy by salvatore oddo architetto has a major bucolic atmosphere

 

the three buildings are interconnected on the first floor by an airy addition in glass and iron. there are many elements of local tradition that come into play making the project more authentic. the color and materials used create points of contact between old and new. for instance, the pitched wooden roofs have been covered by the ancient recovered tiles and the pink color of the walls restores the bucolic atmosphere of the mediterranean. moreover, a metal staircase hanging from the attics leads us to the upper floors.

this pink house in italy by salvatore oddo architetto has a major bucolic atmosphere

this pink house in italy by salvatore oddo architetto has a major bucolic atmosphere

this pink house in italy by salvatore oddo architetto has a major bucolic atmosphere

casa fevi 6

casa fevi 7

casa fevi 8

casa fevi 9

casa fevi 10

casa fevi 11

casa fevi 12

 

 

project info:

 

name: casa FEVI

designer: SOA – salvatore oddo architetto

photography: benedetto tarantino

area: 410 sqm (4413.2 sqft)

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: yasmina karam | designboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here