during the past decade, sangdo has undergone rapid redevelopment and housing supply soared, but parts of it that were not subject to the redevelopment quickly became vacant so streets with unoccupied buildings deteriorated. in order to overcome this situation and increase the value of an old residential building on the site, stpmj architects renovated it into a self-employed press company for a comic author to write, exhibit and promote her work all in one building. this renovation project altered usage of the building from residential to commercial, which incurred various architectural interventions such as relocating entrance and staircase, modifying interior and exterior materials, and adjusting room scales.

images by bae jihun

south elevation

 

 

‘face-lift, prnt’ by stpmj architects refers to the overall design changes made in the existing building, to reevaluate the potentials of a commercial building in this specific residential area. from the first to the fourth floor, there is a bookstore, an exhibition space, a studio and a communal kitchen, respectively. different phases of press including planning, showcase, publication, and promotion, are vertically connected in the building. the small garden on the first floor and the rooftop space on the fourth floor allow activities inside the building to expand when in need. even though each floor area was small, about thirty-three square meters, the removal of the existing partitions and walls allowed sufficient allocation for each program.

stpmj architects renovates residential building into press company in seoul
1st floor entrance

 

steel columns and beams are commonly used to meet the seismic design standards in korea, but they could significantly reduce the ceiling height and the usable floor area. instead, the designers used reinforced concrete walls to satisfy structural requirements and to maximize the interior space.

 

 

 

the staircase was internalized to connect the programs vertically and to mediate the spaces on different levels by continuing the same floor materials throughout. the new façade of the building that emerged from the internal transformation became a storefront that exposes the movement of the users on different programs and levels.

stpmj architects renovates residential building into press company in seoul
1st floor book store

 

 

the existing building did not have a ‘front’ face nor a proper facade. this is often the case for multi-family residential buildings, where the main entrance is a thin glass door at the landing of the exterior staircase. because it was so close to the road, the circulatory conflict between the entrance and the movements on the street was inevitable. for this reason, the entrance was relocated to the north, and the staircase was internalized to alleviate this unpleasant collision.

stpmj architects renovates residential building into press company in seoul
1st floor book store

 

 

the small garden to the south-east was separated from the old entrance, becoming an accessible outdoor area on the first floor. the narrow, double-heighted new entrance on the front façade dictates the overall impression of the building. along with the repeating geometry of the staircase openings, it brings a sense of order to the overall composition of the façade. the decorative red bricks of the 80s and 90s are now covered by two contrasting materials: aluminum cladding and stone tiles. the smooth aluminum cladding on the bottom seems to hold up the rough and heavy-looking stones above it, creating an intriguing dialogue between the two materials.

stpmj architects renovates residential building into press company in seoul
2nd floor exhibition

stpmj architects renovates residential building into press company in seoul
2nd floor exhibition

face lift sangdo 7
2nd floor exhibition

face lift sangdo 8
3rd floor studio

face lift sangdo 9
4th floor shared kitchen

face lift sangdo 10
4th floor rooptop

face lift sangdo 11
northeast elevation

face lift sangdo 12
east elevation

 

project info:

 

name: face-lift, prnt

designer: stpmj

location: seoul, korea

area: 113 sqm (1216.32 sqft)

client: prnt / studio sunny sideup

photography: bae jihun

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: yasmina karam | designboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here