Berri House is a minimal residence located in Montréal, Canada, designed by Architecture Microclimat. The challenge was to optimize the maximum capacity of the site in order to welcome a contemporary building that would respectfully integrate with the rest of the neighborhood.

The new building would include two above ground floors as well as a mezzanine and partial basement. The response was to move the living area, kitchen and dining room to the upper level, in part, to attract more natural light.

While the composition of the facades assumes a contemporary language, the architects state that,”it is reminiscent of the more traditional aspects of Montreal’s patrimonial architecture. The horizontal bands of stone that both break and unite the facade, the stone lintel above the windows, and the rows of vertical brick at the top all enrich the building’s composition. A monochrome application of lighter shades of beige and grey offers a softer touch.”

Photography by James Brittain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here