It turns out you can go home again—it just might need a few tweaks.

Such was the case for this client who, as an adult, was moving his own family into his childhood home in Park Slope. The problem was that the existing row house was dark, and the client envisioned interiors that were open and bright. It was also exceedingly narrow: At 16 feet wide, it was crossable in a few brisk strides, not exactly spacious for a family.

Enter the fittingly named Brooklyn-based firm L/AND/A Architecture (the “L” and “A” stands for “Light and Air”), who seemed preternaturally suited to the task. Rather than try to radically retrofit the space within its existing confines, founder Shane Neufeld, a painter turned architect, designed a box-shaped steel and brick addition off of the back of the first and second floors of the row house to expand the living space and create opportunities for light and connection to sky, air, and outdoors. Of particular note in the design are several “apertures” with views to the outdoors as well as a generous skylight that pours sunlight into the kitchen and offers glimpses of the sky. The kitchen is positioned on the second floor of the extension, cleverly sandwiched between the kids’ spaces on the top floor of the row house and the parents’ bedroom on the garden level of the extension—a common-area buffer zone.

Join us for a closer look at the new cook space, with clean lines, light, and storage aplenty:

Photography by Kevin Kunstadt.

The kitchen features a floor-to-ceiling &#8
Above: The kitchen features a floor-to-ceiling “aperture” that looks out at the garden as well as a large elevated skylight that runs the length of the space, washing the kitchen in natural light.

Neufeld designed the space with concealed storage on both sides—minimizing the need for upper cabinets and clutter in the cook space—as well as a built-in bench closest to the window, for eating and gathering. The custom cabinets are made from white oak, and the countertops are Carrara marble (“3 cm thick,” Neufeld says).

A tile backsplash extends all the way from counter to skylight. &#8
Above: A tile backsplash extends all the way from counter to skylight. “The wall tiles on the stove side are from Clé Tile,” says Neufeld. “It’s from their Modern Farmhouse collection. The sink is Pro Chef and the faucet is Graff.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here