in the district of risskov, denmark, the ‘boomerang house‘ by AJG architects takes shape as a self-built villa amid the lush natural landscape. surrounded by tall hedges and mature trees, and in close proximity to both the water and the forest, the project is designed to highlight the beauty of the site, while maintaining the green, tranquil atmosphere.

main entrance
all images courtesy of frederikke norgard

 

 

the architectural concept of the house is radically different from conventional planning practices of the day. typically, a building volume would be planned parallel to one of the property boundaries, in order to allocate as much free garden space as possible. after carefully studying the lot, in consideration of the owner’s demands, copenhagen-based AJG architects deemed a conventional organization would not take full advantage of the garden area, while a large portion of the facades would not optimize conditions for sufficient daylight and generous outdoor views. 

brick volumes + wooden organic cladding form 'boomerang house' by AJG architects in denmark
entrance view

 

 

project leader kasper ax proposed a bold design where the volume takes a central position within the green open space. in this way, ‘a feeling of fusion between house and garden’ is achieved, while the boundary between interior and exterior becomes blurry. the organic design thus divides the yard into a number of contiguous outdoor living zones, giving it high utility value at all times of the day. the house itself emerges as two heavy, bricked solids at each end of the garden, that carry a lightweight, floating organic roof clad in ash wood, thus creating a central open and transparent common living area with connection to all portions of the house.

brick volumes + wooden organic cladding form 'boomerang house' by AJG architects in denmark
front garden and terrace

brick volumes + wooden organic cladding form 'boomerang house' by AJG architects in denmark
northern part of the garden

brick volumes + wooden organic cladding form 'boomerang house' by AJG architects in denmark
morning courtyard

boomerang house 6
basement courtyard with fireplace

boomerang house 11
outdoor shower hidden in the tall hedges

boomerang house 2
view of colonnade in living room

boomerang house 7
the main interior space including the open kitchen, dining room and living room

boomerang house 9
the lower staircase connecting the kitchen/dining area with the activity room downstairs

 

 

project info:

 

 

name: boomerang house
designer: AJG architects
location: risskov, aarhus, denmark

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here