Imagine an extra room becoming available in your home? The owner of this little retreat is a single father who lives with his teenaged son and 10-year-old daughter in Paris’s 19th in a small art deco brick apartment building. When the large studio upstairs became available, he and the only other family living in the building went in on it together and divided the space.

The Dad envisioned his half as a bedroom/home office with a luxurious bathroom—a conversion that required considerable work. Having admired his friend Stephen O’Sullivan’s recent apartment makeover—see Order and Pattern in a Spirited Paris Remodel by Two Young Architects—he knew who to enlist. Suleïma Ben Achour and Antoine Lallement together make up Studio Classico, a newly minted firm based in Paris, where Suleïma lives, and Marseille, where Antoine lives—the two are 2016 graduates of the École Nationale d’Architecture de Paris la Villette, and have mastered the art of digital collaboration. Join us for a tour of the hideaway they created for this very lucky parent just in advance of lockdown life.

Photography by Marvin Leuvrey and Charlotte Robin, courtesy of Studio Classico (@studio_classico).

The setup is just a staircase away from the duplex the father shares with his two kids. The architects&#8
Above: The setup is just a staircase away from the duplex the father shares with his two kids. The architects’ mandate was to fit a bedroom with a work area and walk-in closet, plus a bathroom with a shower and washing machine into their client’s 215-square-foot half of the apartment (scroll to the end for a Before shot).

The linen bedding is from Merci and the vintage Gaetano Sciolari wall sconces were found on eBay. The push-button light switches are by Modelec.

Custom millwork of ipe wood in a dark-oiled finish lends the space a jewel-box feel. The idea, the architects say, &#8
Above: Custom millwork of ipe wood in a dark-oiled finish lends the space a jewel-box feel. The idea, the architects say, “was to create a bedroom-bathroom-dressing suite in the manner of a hotel room.” The parquet floor is the only original detail, newly sanded and refinished.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here