chiangmai life architects (CLA) has built an environment-based science labs & music center for panyaden international school in thailand. the project’s philosophy integrates sustainability and being close to nature as a trademark. the architecture incorporates contemporary design and modern engineering knowledge in order to achieve a minimal carbon footprint. performance hall on the left, individual rooms on the right

all images courtesy of  chiangmai life architects (CLA)

 

 

natural materials -bamboo, rammed earth, and adobe bricks in organic design forms- are used to integrate the building into the natural environment, based on modern structural and safety calculations. the building is shaped like an ‘L’; the bamboo roof looks like a heart from above. the natural materials, especially the adobe walls, are great sound insulators, keeping the surrounding areas quiet. the science labs consist of three lab rooms furnished with all the essential equipment. the middle compartment acts as a supply, storage, and central distribution room for gas and all lab materials. science labs music center panyaden international school 3heart-shaped science labs from the sky; bamboo roof

 

 

the user’s imagination is captured by the unusual contrasts, as well as by the unexpected smooth blending between the exposed bamboo structure and earthen walls with the cutting-edge technology within the lab space. the center also includes an ambient controlled instrument storage room that reduces the humidity fluctuations experienced in northern thailand. because of the roof’s non-reflective bamboo surfaces, the sound experience is very clear without an echo.science labs music center panyaden international school 2 chemistry lab in the science center; state-of-the-art science lab blends with earthen walls and bamboo roof

 

 

the music center comprises two adjacent buildings, one hosting the performance hall, and the other one, housing four smaller music rooms for individual sessions. the roof design brings the two buildings together, resembling two hands or wings in a protective gesture for the structure underneath. inside the rooms, the visible bamboo roof with its arches and flowing curves, encourages the students to get in touch with the natural flow of music.science labs music center panyaden international school 6connection between science labs in the middle and library, as well as art building

science labs music center panyaden international school 7overhanging bamboo roofs and adobe brick walls designed with organic curves at the music center

science labs music center panyaden international school 4performance hall entrance at the music center

science labs music center panyaden international school 10science labs with long organic curves of the bamboo roof

science labs music center panyaden international school 12smooth roof curves at the science labs, bamboo and earth architecture

science labs music center panyaden international school 9twin peak bamboo roof at the music center

science labs music center panyaden international school 5performance hall at music center

science labs music center panyaden international school 11biology lab showing the interplay between the irregular shaped windows, seemingly random spaced light, and bamboo roof

science labs music center panyaden international school 8performance stage in performance hall at music center

 

 

project info:

 

name: science labs & music center for panyaden international school

architects: chiangmai life architects (CLA)

project team: markus roselieb, tosapon sittiwong

location: chiangmai, thailand

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissionsfeature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina petridou | designboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here