After discovering the weatherboard cottage existing on the property was beyond repair, the homeowners brought in Kreis Grennan Architecture to replace it in preparation for a new four-bedroom house in Sydney, Australia. The new cottage part of the house is designed at the same small scale and with a similar look as the original as not to disrupt the front facade too much. In addition to the new front section of the home, the Erskineville House now has a raised gabled structure in back that greatly expands the ground floor.

Despite its narrow lot size, the main level expands back to create an open floor plan for the kitchen, dining room and living room. Floor-to-ceiling sliding glass doors increase the feeling of space as it leads to the garden.

The all-white kitchen visually expands thanks to a mirrored backsplash that reflects light.

The main bedroom on the second floor overlooks the backyard through one window off the side of the back wall. A second window on the side of the extension is frosted to help with privacy from the neighbors next door. A skylight on the pitched room brings additional natural light into the space.

Down the hall, two bedrooms that mirror each other are on the smaller side but feel more spacious with the skylights above.

Photos by Douglas Frost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here