I can’t now remember how or when I first stumbled on the feed of @femte.til.venstre (translation, from Danish: “fifth to the left”), probably some early morning or late at night, scrolling through Instagram in search of a little visual serenity.

But I’ve returned to the feed countless times since, taken by the snapshots of a 1927 townhouse in Copenhagen where every room, every corner, feels considered: soothing but still colorful, quiet yet warm and unfussy.

The house—and Instagram feed—are the project of Johanne Landbo and Lukas Filip Fernandes—neither of them, they tell us, with a background in interiors. “But with several years in the fashion industry, we have learned a lot about materials and got a lot of inspiration from designs, interiors, and houses around the world,” Johanne says. Surely that had a hand in the just-right interiors, where simple wood floors mix with textural walls, thoughtful furnishings, and vintage finds.

The couple had been living in Århus, then New York, when they decided to settle in Copenhagen. “We fell in love immediately with this little townhouse,” Johanne wrote to me via email. “When I saw it on the listing, I remember writing to Lukas, ‘Look at this cute house; imagine if we could actually make a snowman in our own garden!’ We went to see the house, and we knew right away that this was the place we wanted to live.

“The house was very basic and quite minimalistic. The floors are the old wooden floors from 1927; [there was a] newly renovated bathroom with beautiful Jura Grau marble tiles, which was just how we like it. All rooms plain, painted white, so it was quite easy for us to make it our own and give it a touch of us. It was in great condition, actually; not much to fix except for the fun aesthetic things.”

They’ve made it their own indeed—and welcomed a baby girl and her nursery, too. Join us for a look.

Photography courtesy of Johanne Landbo and @femte.til.venstre.

The combined kitchen and dining room at the back of the house, with original s wood floors and doors out to the back garden. It&#8
Above: The combined kitchen and dining room at the back of the house, with original 1920s wood floors and doors out to the back garden. It’s the couple’s favorite room: “The light, the view to our garden, the atmosphere of a mix of cooking, coffee brewing, baking, and sun through the windows makes me feel thankful everyday for the house,” says Johanne.
Magda at the Roland Wilhelmsson dining table, a new acquisition and the couple&#8
Above: Magda at the Roland Wilhelmsson dining table, a new acquisition and the couple’s favorite piece in the house. “A vintage piece we bought on auction, it was hard to find for the right price,” says Johanne. “It is a heavy table, and it is in beautiful condition. The best part is that it is a table that you can use and use, let the children play on it, eat on it; I can use it as a creative space without having to worry about it being fragile or dirty. It is meant to be used, like the rest of our furniture.” The walls are done in chalk paint; the pleated hanging light is vintage.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here