founders of MASK architects, öznur pınar çer and danilo petta have designed the ‘villa G01’ luxury residence offering panoramic sea views, in one of the most exclusive areas of northern sardinia, italy. the dwelling was designed to ensure the sustainability of both natural and built local nature, using contemporary construction techniques and elements based on today’s technology.

all images courtesy of MASK architects 

 

 

in order to complete this villa, MASK architects combined the inspiration that they drew from the regional architecture and materiality, with their own style. their aim was to realize an organic design with natural textures, composed of local materials. nestled between rocks and vegetation, and bordering the beach with its crystal blue waters, the project integrates with the natural surroundings in a harmonious manner. it generates an atmosphere of slow, laid-back summer living, encouraging mindful connection with family, friends, and the freedom to exist peacefully in nature.

MASK architects weaves organic villa design into natural landscape of sardinia

 

 

the living area consists of a large living room that connects to the outdoor pool and the exterior landscape through foldable windows. large openings throughout the residence allow the light to permeate the interior, generating a bright environment. the villa design is centered around a curved wall located in the living room, with the main body structure developing around it. 

MASK architects weaves organic villa design into natural landscape of sardinia

 

 

the villa is characterized by elegant textures, refined interior décor and prime traditional finishing. the architects have used curved shapes and volumes to achieve both indoor and outdoor space distribution and division perfectly, in accordance with the landscape. the distinct exterior shell is materialized with the use of traditional finishing, reminding of a ‘rock house’. a cave-like formation on the roof is inspired by local rocks that display voids due to corrosion and the effects of various natural phenomena. 

MASK architects weaves organic villa design into natural landscape of sardinia

 

 

through the cave void, users are able to access the terrace that serves as a lounge area. being on the roof, the void also gives occupants the opportunity to walk on the roof and enjoy the panoramic view day and night. the forest atmosphere gently embraces the house guaranteeing an innate sense of tranquillity and vivid colors. the outdoor garden is designed as a forest with natural stones and local plants, embracing the structure sensitively.

MASK architects weaves organic villa design into natural landscape of sardinia

 

 

the dwelling includes five bedrooms and a series of living areas, that the client can enjoy with family and friends. one of the bedrooms is actually a spa, featuring a cozy sauna and a massage spot. the bedrooms’ windows offer extended views towards the sea and the surrounding vegetation. all the bedrooms enjoy sufficient natural sunlight thanks to the large openings that connect with graceful outdoor areas and enhance the sense of continuity between the interior and the exterior.

villa g01 6

 

 

through the featured pool provides continuity and transition between the interiors and exterior with foldable curtain walls, that the user can open to give a sense of maximum openness in the living room. the swimming pool will act like an infinity pool in which at numerous angles the swimming pool lines up with the sea and seems as the pool drifts off into the sea. a seemingless transition between home and into the sea. the organically shaped stunning swimming pool is surrounded by outdoor activities such as an outdoor kitchen with a big dining table, outdoor cinema, sunbath and multipurpose area.

villa g01 7
master plan

villa g01 8
first floor

villa g01 9
cave terrace floor

villa g01 10
section

villa g01 11
north elevation

 

 

project info:

name: villa G01
architecture office: MASK architects
architects: öznur pınar çer, danilo petta
location: sardinia, italy

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here